R
PREKLADY KNÍH A CLÁNKOV
V
Chrobák bombardér

bombarduje vyvojovú teóriu.

 

V roku 1961 sa nemecky chemik profesor Schildknecht podujal preskúmat chrobáka nazyvaného Bombardér (Brachinus). Zistil, ze chrobák bombardér má dve zlazy, ktoré produkujú tekutú zmes, dve spojené uskladnovacie komory, dve spalovacie (reakcné) komory a dve vonkasie tuby, ktoré sa dajú namierit ako pohyblivé zbrane na chvoste nejakého bombardovacieho lietadla.

Pri rozbore sa zistilo, ze uskladneny roztok obsahuje desat percent hydrochinonu (C6H6O2) a dvadsattri percent peroxyda vodíka (H2O2). Nuz ale toto je vybusná zmes! Ak by ste isli vy alebo ja do laboratória a zmiesali tieto dve chemikálie, zmes by nám vybuchla to nasich tvárí. Ale chrobák bombardér k tomu pridáva inhibitor, ktory zabranuje vybuchu. A potom, ked sa k nemu priblizuje nepriatel, pretlací tento roztok do zdvojenych spalovacích komôr a - v tom pravom okamihu - pridá anti-inhibitor, a TRESK! Vybuchne to do tváre jeho nepriatela.

Nuz teraz sa pokúsme predstavit si, ako sa k tomu vsetkému chrobák bombardér dostal skrze evolúciu (vyvoj). Porozmyslajme o tom! Predpokladajme, ze tento maly chrobák jestvoval pred miliónmi rokov. Volajme ho chrobák Obranca. A jedného dna mu jeho mama a otec dali chemickú sadu k jeho narodeninám. Nuz, dole v suteréne v laboratóriu experimentoval. Zmiesal roztok hydrochinonu a peroxyda vodíka a TRESK! Rozletel sa a rozhádzal sa vsade dookola po stenách laboratória a bol koniec chrobákovi obrancovi.

Nuz, pocas stoviek generácií, tisíciek generácií, niekolko desiatok tisícov rokov, tieto chrobáciky zmiesavali peroxyd vodíka a hydrochinon a vystrelovali sa do vzduchu. Tresk! Tresk! Tresk! Tresk! Pocas tisíciek generácií.

Potom, z nejakého cudného dôvodu, jeden z nich vynasiel inhibitor. Vsimli ste si, nepotreboval inhibitor, dokial nezmiesaval chemikálie. Ked zmiesal chemikálie, vystrelil sa do vzduchu. Nuz nemohol postúpit informáciu svojmu pokoleniu, pretoze nemal ziadne pokolenie. Nuz niet ziadneho spôsobu, ako predat túto informáciu dalsiemu pokoleniu. Ale napriek tomu povedzme, ze vynasiel inhibitor.

Ale ci to nie je úzasny vyvojovy úspech? Triumf? Nie. Nie celkom. Pretoze teraz dostal len dve chemikálie a inhibitor. A uskladnuje ich. Musí mat este aj uskladnovacie priestory. A ja neviem, ako k tomu prislo. Ale nech je to uz akokolvek, predpokladajme, ze sa to nejako len urobilo. Má to, zmiesava chemikálie, a co tie chemikálie robia? Nerobia nic. Zmes tam jednoducho sedí a opotrebováva jeho vnútornosti. A potom pocas tisícov dalsích generácií chrobáci zmiesavajú tieto chemikálie a inhibitor, uskladnujú ich a opotrebovávajú si vnútornosti. A vsetko toto ide dalej po tisíce generácií.

Nuz, nepotreboval anti-inhibitor dokial nemal inhibitor. A nepotreboval inhibitor, dokial nemal chemikálie. Ale predpokladajme, ze jeden z tychto chrobácikov vynájde anti-inhibitor. Úzasny vyvojovy triumf? Nie. Naskrze osudny. Vsimnite si, vsetko co má, sú uskladnovacie komory. Zmiesava chemikálie, pridáva inhibitor, potom anti-inhibitor - a Tresk! Znovu je vtahu. Nuz, Tresk! Tresk! Tresk! Tresk! Po tisíce generácií sa znovu vystreluje do vzduchu.

Vidíte, musí mat reakcné komory. Ale on nepotrebuje spalovacie komory, dokial nedostal dve chemikálie, inhibitor a anti-inhibitor. Teda, naco by mal vynájst spalovacie komory? - iba ak by predvídal, ze ich v budúcnosti bude potrebovat.

Teda, akosi, z akéhosi dôvodu, povedzme, sa to konecne stalo. Nuz, sme tu. Máme celú sadu. Máme dve chemikálie, uskladnovacie komory, inhibitor, anti-inhibitor a reakcné komory. Máme vsetko ulozené.

Nie. Nie celkom. Vidíte, chrobák potrebuje mat vsetko správne nacasované. Musí mat správnu komunikacnú siet.

Dokázete si predstavit, aké by to bolo trápne? Má chemikálie a vtlací ich do reakcnej komory a jeho priatel príde k nemu, potlapká ho po pleci a povie: „Ahoj, Jano, ako sa más?" A - Tresk! Vystrelí to do tváre svojho priatela.

Nie. Potrebuje proste vediet kedy poslat signál. Musí mat komunikacnú siet. Musí vediet, kedy je ohrozeny, musí vediet kto je nepriatel a kto nie. A musí zacat skladat vsetko od zaciatku. Kompletizovat - od zaciatku.

Poznámka:

Túto humoresku rozprával Dr. Duane Gish pri mnohych lekciách, ktoré dával na vysokych skolách vo Velkej Británii pocas svojej návstevy v jeseni 1977.

Ne-vyvoj chrobáka bombardéra je viac, nez len trochu klasickej satiry - je to skutocny dôkaz, ze chrobák bombardér sa nemohol vyvinút cez nespocetné generácie, - náhodou - za milióny rokov, púhymi prírodnymi procesmi. Musel byt stvoreny s tymto pozoruhodnym obrannym systémom, lebo takyto zlozity systém, ako sme videli, sa nemohol vyvinút. Takto chrobák bombardér vystreluje do vzduchu bájku o samovyvoji.

Chrobák bombardér sa neurobil sám (t.j. nevyvinul sa sám), ako to Dr. Gish dokázal nad akykolvek tien pochybnosti. Svojím púhym jestvovaním tento chrobácik vyzaduje Stvoritela. Chrobák bombardér so svojím vysoko premyslenym obrannym systémom, s jeho dokonalym nacasovaním vzdáva slávu Bohu, ktory ho stvoril.

HOME - Spät na »REDEMPTIO - VYKÚPENIE«
Spät k ZOZNAMU PREKLADOV