R
FATIMA
V
 

Dna 26. júna prezentovali v Tlacovej kancelárii Svätej stolice dokument Posolstvo z Fatimy. Pripravila ho Kongregácia pre náuku viery podpísal ho kardinál Joseph Ratzinger prefekt a arcibiskup Tarcisio Bertone SDB sekretár Kongregácie.

Dokument má vyse 40 strán a vysiel v 7 jazykoch. Skladá sa z úvodu arcibiskupa Bertoneho, potom nasleduje prvá a druhá cast „tajomstva" z Fatimy v originálnom texte sr. Lucie s dátumom 31. augusta 1941 adresovaná biskupovi diecézy Leiria-Fatima a jeho preklad, dalej fotografická reprodukcia originálneho rukopisu tretej casti „tajomstva" a jej preklad. Dalej je tu list Jána Pavla II. sestre Lucii s dátumom 19. apríla 2000 a preklad, potom zhrnutie konverzácie sr. Lucie s arcibiskupom Bertonem a biskupom Serafimom de Sousa Ferreira e Silvom z Lieria-Fatima, ktorá sa konala 27. apríla 2000 v karmelitánskom klástore sv. Terézie v Coimbre v Portugalsku. Nakoniec sa uvádzajú slová státneho sekretára kardinála Angela Sodanu na záver blahorecenia Hyacinty a Frantiska 13. mája 2000 a teologicky komentár kardinála Ratzingera.

------------------------------------------------------------------------

Podrobnejsie texty dokumentu v taliancine, anglictine a nemcine sú k dispozícii na TK KBS.

 

TEXT 3. CASTI FATIMSKÉHO „TAJOMSTVA" PANNY MÁRIE

Posolstvo trom pastierikom je z 13 júla 1917 a sr. Lucia ho napísala 3. januára 1944:

 

Písem v poslusnosti voci tebe, Boze, ako mi prikazujes skrze Jeho Excelenciu, pána biskupa z Leiry, i z poslusnosti voci tvojej i mojej Najsvätejsej Matke.

Po dvoch castiach, ktoré som uz vysvetlila, videli sme po lavej strane Nasej Pani tak trochu vyssie anjela, ktory mal v lavej ruke ohnivy mec. Slahali z neho ohne a zdalo sa, ze tieto plamene by mali podpálit svet. Ohne vsak hasli, ked prisli do styku s jasom, ktory vychádzal z pravej ruky Nasej Pani, ktorú mala obrátenú smerom k anjelovi. Anjel s pravou rukou ukazoval na zem a silnym hlasom povedal: Pokánie, pokánie, pokánie.

Potom sme videli v obrovskom svetle, ziariacom z Boha - bolo to nieco podobné, ako ked vidíme osoby v zrkadle, ktoré pred ním prechádzajú - biskupa, obleceného v bielom. Mysleli sme si, ze by to mohol byt Sväty Otec. Rozlicní dalsí biskupi, knazi, reholníci a reholnícky vystupovali na strmú horu, na vrchole ktorej bol velky kríz z neotesanych kmenov akoby z korkového duba. Sväty Otec, predtym nez tam prisiel, presiel mestom, ktoré bolo spolovice znicené a velmi traslavym krokom, zniceny bolestou a utrpením, modlil sa za duse mrtvol, ktoré lezali na ceste. Ked prisiel na vrchol hory, klakol si pod tym velkym krízom. Vtom ho zabila skupina vojakov, ktorí nanho strielali z pusiek i sípmi. Takisto zahynuli jedni po druhych aj dalsí knazi, reholníci a reholné sestry, rôzni laici, muzi a zeny rozlicnych skupín a postavenia. Pod obidvomi ramenami kríza stáli dvaja anjeli. Kazdy z nich mal v ruke kristálovú nádobu, do ktorej zberali krv muceníkov a kropili nou duse, ktoré sa priblizovali k Bohu.

 

Zasli otázku
Home - »REDEMPTIO - VYKÚPENIE«
Otázky 1- 50
Otázky 50 - 100
Otázky 101 - 150