R
Clánky - Aktuality - Preklady
V

1
Vianocná meditácia astronóma

o. Pavol Eirene, C.Ss.R.

Pane, za posledné roky sa vela popísalo o mimozemskych bytostiach. Ty vies, ze i ja sám som vela o tom cítal, lebo astronómia bola mojím koníckom. Ty vies vsetko, ale ja to chcem rozprávat, akoby som to Tebe rozprával. Tak je to jednoduchsie.

Ty vies, ako mi bolo lúto, ked som videl, aké velké milióny sa dávajú na vyskum mimozemskych civilizácií, ale na sírenie Tvojho Evanjelia, ktoré ludom prinása vecnú spásu a tiez, - co ludia nie sú schopní vidiet, - aj pozemsky blahobyt, na to niet prostriedkov, niet penazí.

Za posledné desatrocia sa vraj pocet kníh a záujem o mimozemské civilizácie rozsíril geometrickou rychlostou. Zdá sa, ze je to v priamej úmere so stratou Boha. Ludia zacali strácat Teba, a preto sa s takou vervou vrhli na hladanie mimozemskych civilizácií. Potrebujú zaplnit to prázdno v sebe, ktoré im zostalo po Tvojej strate.

Ty vies, ako ma raz prekvapil ten clánok, co som cítal. Tá myslienka, ktorou si ma osvietil.

Ten clánok pojednával o moznostiach spojenia s mimozemskymi civilizáciami.

Ludia budujú stá metrov siroké rádioteleskopy, ktoré majú iba jeden ciel: Prenikat nesmierne hlbky vesmíra, aby zachytili signál, ktory by mohli vyslat rozumné bytosti.

Ty vies dobre, Pane, aká sizyfovská práca to je. Nedávno som sa dozvedel, ze na túto drinu uz pouzívajú pocítace, ktoré kúsok po kúsku, precesávajú vesmír a vyhodnocujú rádiosignály prichádzajúce z vesmíru. Samé vyhodnocujú, ci prícinou zachytenych rádiovych vln je nejaky kvasar, alebo pulzar… alebo rozumné bytosti. Zistovanie je pomerne lahké, kedze signál od bezduchého zdroja by sa opakoval s naprostou pravidelnostou, kdezto signál od rozumnej a slobodnej bytosti by mal v sebe zmeny v závislosti od myslienky a slobody.

No aj napriek tejto technike, vzhladom na nesmierne moznosti vo vesmíre, hladanie je sizyfovská, prakticky beznádejná práca aj pre pocítace.

Ale ludia nesetria ani námahou ani peniazmi, lebo prázdnota, ktorá im po Tvojej strate zostala, Pane, je velmi bolestivá. Nevzdávajú sa, hoci moznost nájdenia inych bytostí je tak nesmierne malá, ze ak by bola mensia len o najmensie mozné císlo, rovnala by sa nule.

Ak by na najblizsej hviezde, - ci lepsie povedané planéte, ktorá by okolo nej obiehala, - jestvovali rozumné bytosti a chceli by nám oznámit "Sme tu!" a my by sme im chceli odpovedat "Pocujeme vás!", potrebovali by sme na vymenu tejto jednej otázky a odpovede viac ako osem rokov. A na kazdú dalsiu otázku a odpoved by sme potrebovali novych osem rokov.

Aká je pravdepodobnost nájst civilizáciu pri najblizsej hviezde? Asi taká, ako ked hubár nájde huby hned doma na svojom stole. A toto porovnanie este vzdy pokrivkáva za skutocnostou.

Ak by jestvovala nejaká civilizácia hned v nasej galaxii, museli by sme cakat na jednu otázku v priemere asi 40.000 rokov, a oni na nasu odpoved dalsích 40.000 rokov. Nuz rozhovor by bol dost pomaly. Pritom celá nasa galaxia je vo vesmíre iba smietko, ba iba molekula.

Ak by hladaná civilizácia bola v najblizsej galaxii, najkratsí dialóg, - otázka a odpoved, - by trval dva milióny rokov.

Ci to nie je zúfalá situácia, Pane, - pre tych co hladajú mimozemské civilizácie? Napriek tomu ich hladajú, lebo prázdno, ktoré po Tvojej strate v dusi zostalo, vyvoláva neznesitelny hlad. Topiaci sa i slamky chytá. Ale tu sa clovek chytá nie slamky, ale menej nez atómu.

Áno, Pane, viem, Ty môzes vsetko. Ty si mohol stvorit aj iné bytosti vo vesmíre. Tebe je predsa vsetko mozné. Ale ja si nemyslím, ze si to urobil. Ty si Láska a láska vsetko spája a zjednocuje. Nazdávam sa, ze keby si stvoril iné bytosti s rozumom a vôlou, nenechal by si nás oddelenych. Ty predsa chces jednu velkú rodinu svojich detí. Stvoril si anjelov, ktorí sú slobodnymi bytostami. Nemusel si nám zjavit ich existenciu, ale ty si nám ich zjavil, ba zapojil si ich do najuzsej spolupráce na nasej spáse. Preto myslím, ak by si stvoril iné osobné bytosti vo vesmíre, Tvoja láska by nás nenechala navzájom cudzincami.

Autor onoho clánku, vzhladom na uvednú zúfalú situáciu, uvazoval o moznosti iného spojenia s civilizáciami. Uvazoval o moznosti spojenia, - a preco? Dôvod obycajne nie je vypovedany, ale je to tento dôvod: aby nám pomohli dostat sa na vyssí stupen zivota, aby nám pomohli prekonat nasu ohranicenost.

Co ak tá druhá civilizácia, hovorí uvedeny autor, je na takej vysokej úrovni, ze môze pouzívat iny druh spojenia nez rádiové vlny? Cosi, co je bud ovela rychlejsie, alebo co môze zasifrovat informáciu inym spôsobom. Ci to nie je iba nasa utkvelá predstava, pyta sa, ze iná civilizácia s nami musí komunikovat iba skrze rádiové vlny? Co ak tá druhá civilizácia sa k nám prihovára po cely cas, ale inym spôsobom, nez by sme to my ocakávali?

„Co ak tá druhá civilizácia, nám zanechala informáciu o sebe povedzme v genetickom materiáli? Co ak jej informácia je vsade okolo nás, len ju nevieme precítat?"

Nevieme? Naozaj nevieme?

Kto nevie, ten nevie. Ale ten kto vie, ten vie.

Pane, ked si chodil po zemi, povedal si:

Zvelebujem ta Otce, Pán neba i zeme, lebo si ukryl tieto veci pred múdrymi a obozretnymi, a zjavil si ich malickym.

Svätá Terezka, Pane, ktorá bola bez zvlástneho vzdelania, cítala informáciu o tebe v kazdom jednom kvietku. Kazdy kvietok jej jasne hovoril o tvojej existencii a tvojej velkej láske. Terezka videla písmeno "T" sformované z hviezd na nebi a povedala: „Boh napísal moje meno do hviezd." Ako je mozné, ze toto jednoduché dievca vedelo cítat tvoju informáciu vsade okolo seba?

Ako je mozné, ze tolkí svätci nachádzali tvoju informáciu vsade okolo seba, a ucení ludia vzdy kohosi hladajú a nenachádzajú?

Viem, ako na rádiové vlny potrebujeme anténu, tak na zachytenie tvojej "vlny", Pane, potrebujeme cisté srdce.

„Hlúpi boli totiz vsetci ludia od rodu," - hovorí tvoj Duch v Písme - „ktorym chybovala znalost Boha, ktorí z viditelnych dobier nevládali poznat toho, ktory je, a co nepoznali tvorcu pri pohlade na diela… ked schopní boli tolkych znalostí, ze mohli svet preskúmat, akoze aste prv nenasli tych vecí Vladára?" (Múd 13:1n).

Preco ludia nechcú priznat, ze tou mimozemskou Civilizáciou si vlastne ty, Pane? Ze si to ty, ktory od pociatku o sebe dávas informáciu cez vsetko, co si stvoril. Ty naozaj pouzívas aj biologicky, ci geneticky kanál na informáciu o sebe. Kazdá kvetinka, kazdy zivocích rozpráva o tebe. Tvoja informácia pre nás je vsade, na kazdom jednom kroku, od mikrokozmu az po makrokozmos, ale ludia ju nevedia cítat, - alebo nechcú.

Ale ty, Pane, si neúnavny.

Ked svet nemohol nájst informáciu o tebe, rozhodol si sa pre novy a najdokonalejsí spôsob nadviazania spojenia. Tvoja informácia, tvoje slovo k nám prislo nie cez rádiové vlny, ba ani nie cez televízne, ale tvoje slovo sa stalo fyzickym clovekom.

„A Slovo sa stalo telom a prebyvalo medzi nami" (Jn 1:14).

Jeden z vasej Civilizácie Najsvätejsej Trojice, zostúpil na zem.

Prvé spojenie bolo nadviazané cez tú, ktorá bola schopná zachytit a prijat tvoj signál, lebo mala neposkvrnené srdce. Tvoje slovo sa mohlo pretransformovat do vnímatelnej formy vdaka dokonalému teleskopu jej srdca.

„A Slovo sa stalo telom a prebyvalo medzi nami" (Jn 1:14).

Betlehem! Miesto nadviazania spojenia medzi Bohom a clovekom.

Prisiel si nás pozvat do svojej Civilizácie. Prisiel si nám to oznámit nie v cudzej reci, nie cez astronomické prístroje… ale tym najdokonalejsím a najprijatelnejsím moznym spôsobom. Tvoje slovo k nám prislo ako clovek a oznámilo nám vsetko, co potrebujeme vediet. Vsetko, aby sme sa mohli vymanit zo svojej obmedzenosti, priestorovej i casovej, a naplnili svoje túzby po nekonecnom stastí.

Dal si nám informácie o sebe i o nás, - z tváre do tváre.

Pane, si k nám tak blízko, a my ta vzdy nemôzeme spoznat!

Vari preto, ze si k nám tak velmi blízko? Vari preto ta prehliadame?

Preco vzdy hladáme kohosi kdesi vo vesmíre, a nechceme pripustit, ze tvoja civilizácia by k nám mohla príst práve takym spôsobom?

Jezisu, ja verím, ze ty si, ak tak môzem povedat, tá mimozemská civilizácia. Ci si nepovedal Pilátovi:

„Moje královstvo nie je z tohto sveta" (Jn 18:36).

Pane, ty nie si z tohto sveta. Páve preto si sa musel vrátit tam, kde bol tvoj domov.

Ked prisla tvoja hodina odíst z tohto sveta k Otcovi, vysiel si na Olivovú horu s tymi, ktorych si miloval, zdvihol si svoje ruky, a ako si ich zehnal, vzdialil si sa od nich a vznásal na oblaku do neba (Lk 24:50).

Tvoj príbeh, Pane, Jezisu, je neporovnatelne strhujúcejsí, nez vsetky fantázie Erick Van Denikena o niekdajsích pristátiach mimozemskych civilizácii na nasej zemi. Tvoj príbeh, Pane, je úchvatny, lebo je pravdivy. Ty si nezanechal na dôkaz svojho "pristátia", pyramídy, ci iné divy, ktoré vzdy mozno ludsky vysvetlit, ale na dôkaz, ze na zemi "pristál" Ktosi z Civilizácie Najsvätejsej Trojice, vytvoril si svoju Cirkev, ktorá sa vyníma na zemi viac nez vsetkych sedem divov sveta spolu.

Pane, po svojom pobyte na zemi si znovu odisiel. Ale znovu prídes, ako si to prislúbil. Prídes, aby si dokoncil dielo nasej záchrany. Aby si nám pozemstanom umoznil stat sa mimozemstanmi, - nebestanmi.

Prvykrát si prisiel ako slabé dieta, ale druhykrát prídes so vsetkou mocou a slávou.

„Ked odídem," - povedal si, - „a pripravím vám miesto, zasa prídem a vezmem vás k sebe, aby ste aj vy boli tam, kde som ja" (Jn 14:3).

Amen. Príd, Pane Jezisu! Marana ta!

HOME - Spät na »REDEMPTIO - VYKÚPENIE«
Spät k ZOZNAMU CLÁNKOV