R
Clánky - Aktuality - Preklady
V

2
Bohorodicka - Môze mat Boh matku?

 

Ráno o ôsmej zvoní telefón:

Q: Je to kostol Narodenia Matky Bozej?

A: Áno.

Q: Prosím vás, ako môze byt Mária matkou Bozou, ved ona predsa nedala Bohu existenciu?

A: Mária je matkou Bozou, pretoze je matkou Jezisa Krista, ktory je Boh.

Q: Ona je matkou Jezisa Krista, ale nie Boha, lebo Boh nemôze mat matku, ved Boh stvoril vsetky matky.

A: Pretoze Mária je matkou Jezisa Krista, ktory je Boh a clovek v jednej osobe, preto je matkou Bozou.

Q: Mária nemôze byt matkou Boha, ved je to úplne proti tomu, co ucí Sväté Písmo.

A: No to by som nepovedal, ved práve aj Sväté Písmo potvrdzuje, ze Mária je matkou Boha.

Q: Kde?

A: Ked Mária prisla s Alzbete, Alzbeta skrze Ducha Svätého zvolala: Cím som si zaslúzila, ze matka môjho Pána prichádza ku mne? Slovo „Pán" je podla Písma vylucny termín pre Boha.

Q: Ale Mária predsa nemôze byt matkou Boha, lebo mu nedala existenciu.

A: Aj mne je to jasné, ze Mária nedala Bohu jeho existenciu, a katolícka Cirkev nikdy neucila, ze by Mária dala Jezisovi bozskú prirodzenost. Ale Mária je matkou celého Jezisa, a kedze Jezis je aj pravy Boh, preto je matkou Bozou. Materstvo alebo otcovstvo sa vztahuje v prvom rade na osobu a cez osobu na vsetko to, co tá osoba „vlastní". Boh Otec je Otcom Slova, druhej bozskej Osoby. Ak by otcovstvo záviselo od prirodzenosti, Boh Otec by musel byt otcom seba samého, co je nezmysel. Ale On je Otcom druhej bozskej Osoby, Syna.

Q: Zdá sa to byt zamotané.

A: Dobre, poviem vám to inác.

Panna Mária je v takom istom zmysle, alebo prinajmenej v takom istom zmysle Jezisovou matkou ako ktorákolvek iná matka je matkou svojho syna alebo dcéry.

Dnes je uz velmi dobre známe, ako vzniká clovek. Vieme, ze clovek vzniká z dvoch malych buniek. Jednu bunku dáva otec a druhú matka. Je to tak?

Q: Áno.

A: Nuz, polovicku tela dáva dietatu otec a polovicku matka. Alebo ak to chcete vo vedeckych termínoch, polovicku, dá sa povedat, ze presne polovicku, genetického materiálu dáva otec a polovicku matka. Okrem toho este Boh tvorí dusu dietata v okamihu splodenia.

Mimochodom, máte deti?

Q: Áno.

A: Syna alebo dcéru?

Q: Syna.

A: Dobre, nuz povedzte mi, ktorá polovicka vásho syna, pravá alebo lavá, je vás syn?

Q: Má to byt vtip?

A: Nie, nie je to ziadny vtip, iba sledujem vasu logiku. Ak Mária nemôze byt matkou Boha preto, ze nedala vznik jeho bozstvu, vy nemôzete byt otcom jednej polovicky „vásho" syna, pretoze jednej polovicke vásho syna ste nedali vznik vy.

Ak berieme do úvahy to, ze Boh tvorí pri pocatí dusu, potom nemáte nárok ani na tú jednu polovicku.

Nuz, ktorá polovicka je vás syn, a ktorá syn vasej manzelky?

Q: Zdá sa, ze ste studovany.

A: Ci nie je vás syn cely vasím synom, ale zároven cely aj synom vasej manzelky?!

Q: Hmm, je to tak.

A: Vidíte, a tá vec s „polovickami" je vec, ktorá je vedecky úplne istá.

Okrem toho, je mozné povedat aj toto: Ked sa dieta narodí, vázi asi 2,5 kilograma, potom zacne priberat. Sú prípady, ze dieta bolo vychované, a teda aj krmené, mimo rodicov, ale hoci potom vázi 80 kilogramov, vzdy je celé ich dietatom, vsetky tie kilogramy, hoci mu ich nedali jeho rodicia.

Teda znovu opakujem, ze otcovstvo alebo materstvo sa vztahuje na osobu.

Povedal by som, ze otcovstvo alebo materstvo by sa dalo definovat ako bytostny (metafyzicky) vztah medzi dvoma osobami, z ktorych jedna sa podstatne podiela na vzniku bytosti druhej osoby. Matka zvykne povedat, ze „on" je mojím synom, „ona" je mojou dcérou. A vieme, ze „on", ci „ona" vyjadrujú osobu. Cez tú osobu je potom matka matkou vsetkého, co tá osoba „vlastní". Môzeme pocut: „To je matka toho lekára.", „To je matka toho futbalistu.", a podobne. Hoci ten lekár alebo futbalista sa vlastnou snahou stali tym, cím sú, predsa nikto nepopiera, ze by vyraz „matka lekára", alebo „matka miliardára",… bol nesprávny. Práve tak aj Panna Mária je nazyvaná, a skutocne je, Matkou Bozou, lebo je Matkou Bohocloveka. Jej materstvo sa nevztahuje na Osobu Otca, ani na Osobu Ducha Svätého, ale na Osobu Syna, ktorému dala celé telo.

Panna Mária je, ak tak mozno povedat, z dvojakého dôvodu Matkou Bozou. Najprv preto lebo Osoba jej Syna má bozskú prirodzenost, ci podstatu (popri ludskej), a za druhé preto, lebo Osoba jej Syna nie je ludská, ale bozská.

Neviem, ci je potrebné také rozlisovanie, lebo Osoba u Boha je totozná s bozskou podstatou, hoci je rozlísitelná. Akokolvek, to na konklúzii nic nemení.

Q: Hmm… Dakujem za vas cas.

A: Rado sa stalo.

Q: Dopo!

A: Dopo!

HOME - Spät na »REDEMPTIO - VYKÚPENIE«
Spät k ZOZNAMU CLÁNKOV