R
CLÁNKY
V

20

Len cisté srdce je schopné opravdivej lásky

Prejav kard. Stefana Visinského ku vsetkym dievcatám

Cistota je tvojim pokladom. Do rodiny, do snúbenectva, do manzelstva vnásas predovsetkym seba, svoje srdce. To, co vnesies, bude také, aká si ty. Cisté a neposkvrnené alebo pospinené. Stastie tvojho snúbenectva i manzelstva zálezí od teba samej. Ak vojdes do snúbeneckého zivota cistá, tvoje manzelstvo bude cisté aj prah tvojho domu bude sväty a aj tvoje deti sa budú rodit z cistej matky. Ak vojdes pospinená vsetko bude necisté. Dobre vies, ako velmi je potrebné rodine tvoje milujúce srdce, ale len cisté srdce je schopné opravdivej lásky. Dobre vies, ze preto, aby si dievca zachránilo i uchovalo cistotu, musí si ju cenit ako poklad a preto bedli, aby si ju nestratila cez neostrazitost a lahkomyselnost. Ako napravit cenny krystál, ked spadne a rozsype sa na kúsky? Ako napravit krystál tvojho srdca i tela? Ostanú len crepy, úlomky a je to skoda, lebo krystál stráca vtedy svoju cenu. Preto treba bedlivost a velkú opatrnost, aby si ustrázila svoje srdce a zachovala si cistotu i dôstojnost.

Tvoj spôsob zivota. To, co najlepsie ustrázi a ochráni, je tvoje chovanie i postoj, spôsob a styl zivota. To je akoby ochranny múr, strázca pokladu tvojho srdca. Od skromnosti a dôstojnosti tvojho vonkajsieho chovania bude zálezat i uz zálezí cistota a nedotknutost velkosti tvojho srdca. Preto dnes, najmilsie dievcatá, starajte sa o národ, kraj, domov, o ohrozenú dôstojnost matiek. O boj cistych srdc dievcat. A zacnite akysi novy styl v kazdodennom chovaní i vo vztahoch priatelskych s chlapcami. Styl skutocne dievcensky, plny pôvabu i zenskosti, jednoduchy a predsa plny dôstojnosti. Viete co znamená pekny - krásny ? Znamená to plny harmónie. Musíte byt pekné - teda usporiadané, zharmonizované vo vsetkom. Cit musí byt v súlade vôle i rozumu. A celé vonkajsie chovanie musí byt vyrazom vnútorného poriadku, musí byt pekné. Nemôze sa stat, aby sa dievca, vnútorne pekné a plné dôstojnosti chovalo ako chlapec, lebo taká je móda. Tvoj styl obliekania, cesania, pohladov, gest a slov, nech ti diktuje tvoje srdce podrobené rozumnej vôli. Je jasné, ze tvoje srdce musí byt cisté za kazdú cenu. Tvoje cítenie musí byt rozumné a cely tvoj vonkajsí prejav musí byt plny dôstojnosti Bozieho dietata.

Tvoj spôsob rozprávania!. Nie je vsetko jedno, akymi slovami rozprávas so svojimi kamarátmi, priatelmi, ba aj sama v sebe, ked ta nikto nepocuje, ked si nieco náhle hladás vo svoj prospech. Nie je vsetko jedno aké slová hádzes, sú mrtvym predmetom. Slovo nehodné tvojich úst cosi vyrezáva vytvára, necháva stopy. Váz si svoje ústa a zvlást slová, ked hovorís k inym ludom, kedze tie slová v nich môzu nieco vytvorit. Pozri sa aké ústa má najsvätejsia Panna, obdivuhodne dobré, pokojné, rázne mlciace. Aké hojace sú slová z tych úst! Nikoho nerania, lez hoja. A sú tak plné, obsazné, ze dokonca sveta stací ich obsah pre vsetky deti Cirkvi.

Tvoj Pohlad. Nie je vsetko jedno, moja drahá, ako sa dívas. Od tvojho pohladu zálezí velmi vela. Neraz pokoj niekoho, ba dokonca i zivot. A teda viac vládni nad svojim pohladom a váz si ho. Nerozhadzuj ho napravo, ci nalavo. Taliansky básnik Dante v Bozskej komédi opisuje cestu cez ocistec. Sprevádza ho Beatrice zahalená závojom. Ked na prahu neba odkryla závoj a pohliadla na neho, Dante sa zacudoval. V jej ociach uvidel Boha. Tvoje oci sa musia hlboko dívat do ocí najsvätejsej Matky, lebo v nich najlepsie vidiet jej Syna. Ked sa do nich zahladís, budú ludia v tvojich ociach vidiet to, co je Bozie. Raz sa budes dívat a mozno uz teraz sa dívas do ocí milujúceho cloveka. A raz sa budes dívat do ocí svojich detí. Zachovávaj si cistotu a hlbku svojho pohladu. Nemámi zvádzajúcim zmurkaním oka. Nauc sa dívat rovno i úprimne do ludskych ocí a ludského srdca. Cistym ociam sa zdá byt vsetko cisté. Necisty pohlad je ako zaspinené okno. Vsetko je v nom spinavé a znetvorené. Do Censtochovej na Jasnú Horu kedysi prisiel isty muz a poprosil o svätú spoved po 20-tich rokoch. Co sa stalo, ze si sa dnes rozhodol vyspovedat sa ? -pyta sa spovedník. Cestoval som v jednom kupé s mladym dievcatom. Premeriaval som si ju ako vsetky iné zeny. Cítala knizku a raz pozrela na mna. Vystupujúc este raz pozdvihla oci a viacej nic.

Nepovedala ani slovo. Náhle som sa cítil spinavy, tak hrozne zly. Az tak, ze som vystúpil z vlaku a prisiel som sem. Prosím, pomôzte mi, otce, dobre sa vyspovedat, lebo sám to iste nedokázem. Proste o taky pohlad, aby sa ním menili srdcia.

Tvoje gestá a pohyby. Pohliadni na obraz Censtochovskej Matky. Na lavej ruke drzí Syna a pravou si ho pritíska k srdcu. Co znamená tá ruka na srdci? Ukazuje na srdce: dívaj sa na srdce a maj srdce. Ale súcasne - ona je strázcom toho srdca. Hoci to srdce je Neposkvrnené, Mária sa bojí o neho. Musí si ho, predsa, strázit nenarusené, nedotknuté pre svoju jedinú najsvätejsiu lásku, pre Boha, ktorého prinása svetu. I tebe je potrebné Máriino gesto, povedzme metaforicky: dlan i srdce. Ci vsetky tvoje gestá i pohyby strázia tvoje srdce? ci práve naopak -provokujú, alebo vrhajú nejaké vyzvy ? Tak casto sa hovorí o takom provokatérskom chovaní dievcat. Ako krácas? Ako drzís svoje nohy, ruky, ako sa naklánas a vstávas ? Pozri sa na seba. Tvoje chovanie by malo viest k tomu,. aby si niekto radsej poklakol pred tebou,. nez by ta znevázil. Tak trochu zálezí od teba, ci poklakne, alebo ta potupí. To len od teba zálezí, aké pocity vyvolás v druhom cloveku. Úctu i gesto lásky, ci lahkováznost a vásnivost. Pamätaj, ze si viac zodpovednejsia nielen za svoje pocity, ktoré más vo svojom srdci pre kohosi, ale zato, aké ich budís v skutocnosti u druhych. Skromnost giest a pohybov, postavu celého tela, ustrázi a ochráni poklad tvojho srdca pre velkú lásku, pre spolocníka na cely tvoj zivot, budúceho otca tvojich deti. Zahladené do Matky Jezisovej, Matky plnej lásky, zacnite dnes, milé dievcatá strázit svoje srdce.

Tvoje obliekanie. Nie je vsetko jedno, ba naopak, je to velmi dôlezité, ako sa obliekas. Královná Polska z Jasnej Hory má saty ozdobené laliami. ci na kazdé svoje saty môzes pripnút laliu zo siat Matky Bozej, ako prejav mariánskeho stylu módy? Súcasné zeny, dokonca i tie na tróne, sa Casto ukazujú na verejnosti nie celkom oblecené. A predsa, saty sú nato, aby zakryli telo. Pamätaj, más si chránit srdce, aby si to dokázala, musís najprv chránit svoje telo. Zakryvas ho ? Si skutocne oblecená? pri pohlade na módne saty má clovek dojem, akoby krajcírka zabudla usit to, co je najdôlezitejsie. Vystrihy nie sú zlé, ale nie do pása. Krátke rukávy tiez, ale bez prehnanosti. Malo by z nich nieco na satách zostat. Pamätaj, ze saty ta zahalujú. Odhalujúce oblecenie nie je len neskromné, ale casto nevkusné, priam skaredé. Bud moderná, ale móda má tiez svoje hranice. Nedovol, aby móda obmedzovala tvoju skromnost, dôstojnost. Nedopust, aby móda formovala teba, aby si ta prispôsobovala. To ty formuj módu. Nie si bábika, ani manekynka, aby ta bolo mozné lubovolne menit. Si zivym clovekom, zenou, dietatom Bozím. Skoncime s tym strasnym názorom, ze dievcatá chodia polonahé, ze sú najlahsie a najlacnejsie. Vy ste tazké a nie lahké na získanie, dobytie. Cente sa. cistota nieco stojí a ty nato más. Prizrite sa jazvám na tvári Censtochovskej pani. Ona je rytierskou panou. Pozná boj i krv. Ste jej detmi, detmi rytierskej matky. Cistota vela stoji Je to cnost rytierska, cnost vítazov a odváznych ludí. Zbabelci a pohodlní na to nemajú. Je potrebné o nu bojovat. Neraz sa upracovat do krvi -do krvi tela i srdca. Ked Mária Gorreti, dievcatko spod talianskeho neba, dokázala z lásky ku Kristovi a jeho Matke podstúpit mucenícku smrt na obranu cistoty, ci skutocne dnesné dievcatá, zadívané do zranenej tváre Jasnohorskej královnej, nie sú schopné postavit sa na obranu cnosti a skromnosti? Ci nemáte na odsúdenie neskromnej módy, hoci za cenu muceníctva verejnej mienky? Stacíte nato, milé dievcatá. Máte nato, aby ste este dnes zacali boj o cistotu mládeze. Krízová vyprava cistych srdc za mravne zdravy národ. Máte nato, aby ste skoncili s hlúpou a neskromnou módou, s celym chovaním, ktoré uráza dôstojnost kazdého dievcata. Máte nato, aby ste zaviedli novú obycaj, novy styl, novy spôsob chovania sa - dôstojny a skromny. Styl, ktory bude chránit hodnotu vásho tela, srdca, budúcich rodín, celého národa. Vy prvé zacnite zit tymto novym stylom. Vytvorte ho, vypracujte. Ponúknite ho inym, vasim sestrám, priatelkám, kamarátom. Îiadajte vlastnym postojom, aby sa v tomto style aj iní chovali k vám. Chovajte sa dôstojne a samé budete mat právo od inych také chovanie ocakávat. To bude vás skvely mariánsky cin. Som slabá, pomyslís si, aby som vytrvala v takych predsavzatiach. Co tu robit? Je jeden nek1amny spôsob. Polozit seba, oci, dlane i srdce do rúk Neposkvrnenej. Vtedy uz nebudes konat ty, ale ona bude úcinkovat v tebe. Nech ta, teda, strázi a vedie vzdy k vítazstvu.

 

 

HOME - Spät na »REDEMPTIO - VYKÚPENIE«
Spät k ZOZNAMU CLÁNKOV