R

23

V

HOME

OTÁZKY 1 >>> xx

CLÁNKY

REDEMPTORISTI-CSSR

Z DIEL SV. ALFONZA

Ikona Matky Ustavicnej Pomoci

Môj prvy katechizmus

MODLITBY

Iné NASE linky

Iné LINKY pre Vás

Základné informácie o nasej stránke

E-MAIL

Clánky

23

 

ASTRONÓMIA - BIG BANG

Krádez tisícrocia - Interpol pátra - Kto ukradol hmotu?

 

Poculi ste alebo videli film o velkej vlakovej lúpezi, ktorá bola prehlásená za lúpez, krádez storocia?

O com idem teraz rozprávat musí byt krádezou tisícrocia. Do vysetrovania tejto krádeze sa zapojili stovky najgeniálnejsích hláv posledného storocia. Uz po desiatky rokov sa títo detektívi "interpolu" krvopotne snazia nájst co i najmensiu stopu po zmiznutom materiáli, - zial zatial úplne bezvysledne.

Kto ho ukradol? Kde je ukradnuty materiál? Kde bol predtym? Komu bol ukradnuty? Kedy sa zistilo, ze bol ukradnuty?

Odpoved máme iba na základné otázky.

Materiál bol ukradnuty materialistom, ktorí to zistili na pociatku druhej polovice XX. storocia.

O aky druh materiálu sa jedná?

O ziadny "druh", jednoducho sa jedná o matériu ako takú. Materialistom proste chyba matéria-hmota. Tvrdia, ze by mala byt kdesi vo vesmíre.

Znie to záhadne a mozno az komicky, ale materialistom chyba matéria. Naozaj tragédia! To akoby kapitánovi lode chybalo more. Treba zdôraznit, ze nie kazdému chyba hmota, ba mnohí nemajú ani potuchy o tom, ci nejaká hmota chyba alebo nechyba.

Ak sa mám hned na pociatku vyjadrit o tejto zálezitosti aj ja, nuz pre mna ziadna hmota vo vesmíre nechyba.

Ak budem chodit od cloveka k cloveku a hovorit, ze mi v penazenke chyba tisíc korún, kazdému bude jasné, ze to hovorím preto, lebo som ich tam predtym mal.

Ak poviem, ze mi v nádrzi v aute chyba benzín, znamená to, ze benzín je podstatne potrebny pre chod auta, co vysvetluje moje prehlásenie, ze mi chyba.

Nuz ak ktosi vzdy prehlasuje: "Kde je chybajúca hmota vesmíru?", znamená to, ze tu predtym bola a teraz ju ktosi ukradol, alebo je tu urcity logicky dôvod, preco chyba. To znamená, ak by tu bola, dala by zadost urcitej logickej potrebe. Avsak hoci som úzko spojeny s tymto detektívnym príbehom a desiatky rokov ho sledujem, je takmer nemozné dopátrat sa jasne sformulovaného dôvodu, preco by hmota mala vo vesmíre chybat. Ostáva preto iba prvé vysvetlenie, ze tú hmotu, vyse 90 percent vesmíru, ktosi ukradol. Nuz, naozaj, krádez tisícrocia.

Aby som nikomu nezostal dlzny konkrétne citácie, tú sú prehlásenia tych, ktorym chyba hmota:

Chladná tmavá hmota je jednym z hlavnych kandidátov vysvetlit tajomstvo chybajúcej hmoty vesmíru.

 

Pri pokuse vysvetlit kozmologické modely, vedci uz po mnohé roky musia celit cudnému problému: vo vesmíre niet dostatok hmoty

 

Mnohí fyzici veria, ze chybajúca hmota by mohla existovat vo forme záhadnych castíc, ktoré majú väcsiu hmotnost, nez ich velkost ukazuje. Ak vyskyt tychto castíc je hojny a ak sú rozsírené po celom vesmíre, mohlo by to vysvetlit, preco tento problém vidíme v celom vesmíre.

 

Viac nez 90 percent vesmíru "chyba". (1. august 2002)

 

…vysvetlit najväcsiu záhadu modernej astronómie - preco viac nez 90 percent vesmíru je neviditelná.

 

"Toto je nepriamy dôkaz o tmavej hmote" - povedal pre BBC.

 

Niektorí vyskumníci sa domnievajú, ze táto záhadná hmota má formu exotickych sub-atomickych castíc - ale zatial sa nic také priamo nepotvrdilo.

 

Ak by astronómovia mali byt vedúcimi oddelenia "stratené - nájdené", dávno by uz boli prepustení. Väcsina z nich prisla k poznaniu, ze prinajmenej 90 percent matérie vo vesmíre musí pozostávat z akejsi záhadnej, tmavej hmoty, ktorú nemôzu priamo zistit… Nové pozorovania naznacujú, ze astronómovia môzu nájst chybajúcu hmotu proste tam, kde teoretici predpovedajú: v medzigalaktickom priestore.

 

Dr. Róbert Foot naznacuje, ze mnoho z onych chybajúcich komét by mohlo pozostávat z akéhosi exotického materiálu nazyvaného "zrkadlová hmota", akysi novy typ neviditelnej matérie, o ktorej malá skupina fyzikov verí, ze by to bola takzvaná "tmavá hmota". Tmavá hmota sa povazuje za kozmické lesenie, ktoré tvorí väcsinu vesmíru, ale nikto ju nemôze zistit.

 

Vedci veria, ze snád viac ako 90 percent vsetkej matérie vesmíru je v neviditelnej forme. Toto je jednym z najudivujúcejsích objavov v histórii astronómie. Astronómi nazyvajú túto neviditelnú hmotu "tmavá hmota", a jej presná povaha nie je známa. Niektorí hovoria, ze táto hmota pozostáva proste len z hromád planét a mrtvych hviezd. Iní poukazujú na neutrína… Niektorí fyzici hovoria o hypotetickej, nepochopitelnej forme hmoty, ktorá by mohla byt vsade okolo nás. A iní zase myslia, ze tmavá hmota je kombináciou vsetkych tychto.

 

(24. jún 2003) 96 percent vesmíru je záhadná pre astronómov

 

(CNN) Zem, mesiac, slnko a vsetky viditelné hviezdy na oblohe predstavujú menej nez 1 percento vesmíru.

 

"Ak ste optimista," hovorí astrofyzik Richard Musocky z NASA, "polovica chyba. Ak ste pesimista, 90 percent chyba".

 

Kde je vesmír vo vesmíre?

 

…zachytit stopu chybajúcej hmoty vesmíru, pozorovat pôvod a vyvoj chemickych prvkov a odkryt tajomstvo, ktoré je za ciernymi dierami - objektami s takou silnou gravitáciou, ze ani svetlo nemôze uniknút.

 

Pravdou je to, ze po viac nez 30 rokoch hladania, vzdy nemáme dôkaz, ze WIMP [slabo reagujúce masívne castice] jestvujú, alebo ze MACHO [masívne kompaktné halové objekty] by niekedy vytvorili viac nez 5 percent celkového globálu chybajúcej tmavej hmoty.

 

Vedci dnes hladajú záhadnú tmavú hmotu nielen preto, aby vysvetlili gravitacné pohyby galaxií, ale aby tiez potvrdili súcasné teórie o vzniku a osude vesmíru.

 

Je to zahanbujúce, ze dominantné formy hmoty vo vesmíre sú iba hypotetické…

 

Je to dost zahanbujúca situácia pripustit, ze nevieme nájst 90 percent vesmíru…

Hádam bolo uz dost citátov.

Takychto a podobnych citátov ohladom "chybajúcej hmoty vesmíru" je tisíce.

Nuz o co tu ide?

Vieme, ze belgicky katolícky knaz Georges Lemaitre v roku 1927 po prvy krát publikoval svoju teóriu o vzniku celého vesmíru z prvotného "atómu", "kozmického vajca". Jeho teória, z ktorej jasne vysvital pociatok a teda STVORENIE vesmíru, vzbudila prudké reakcie. Hoci sám Einstein verejne aplaudoval Lemaitreovu teóriu na stretnutí vedcov v Kalifornii v roku 1933, to zrejme nezmenilo vela na názoroch tych, ktorí nechceli pripustit myslienku o pociatku vesmíru, a samozrejme Stvoritela. Jeden z ateistickych vedcov bol Sir Fred Hoyle (1915 - 2001). Desiatky rokov strávil hladaním odpovedí na otázky vzniku zivota a pôvodu a veku vesmíru. V 1940-tych rokoch, spolu s Hermanom Bondim a Tomásom Goldom, predlozili teóriu "stabilného" vesmíru. Bola to vlastne viera, ze vesmír nemá ziadny zaciatok ani koniec, ale vzdy existoval a vzdy bude existovat.

Ale pretoze evidencia o prudkej expanzii vesmíru predcila predpovede Hoyleho teórie, a tiez preto, ze nebola tu ochota verit, ze boli porusené základné zákony, mnohí astronómovia prijali Lemaitreovu teóriu, ze totiz explózia extrémne hustej matérie bola pociatkom priestoru a casu. V rádiovom seriáli "Príroda a vesmír" na BBC v roku 1950 Hoyle vysmesne nazval túto teóriu "big bang" (velky tresk). Iróniou je, ze táto teória - ako aj spociatku posmesny názov - sa stali siroko prijatymi nielen v astronómii, ale aj v beznej spolocnosti.

Niektorí astronómovia na základe teórie "big bang" predpovedali, ze vo vesmíre by mal byt urcity zvysok teploty po vybuchu. Prvykrát ho náhodne nasli Arno Penzias a Róbert Wilson v roku 1965 v New Jersey pri práci na telefónoch. Táto teplota (ziarenie) sa prejavovalo ako zvyseny sum v rádioprijímaci, ktory budovali. V tom case v blízkej Princetonskej univerzite vyskumníci vedení Róbertom Dickom sa snazili vymysliet experiment na nájdenie kozmického mikrovlnového pozadia. Ked sa dozvedeli o situácii v telefónnej firme, okamzite si uvedomili, ze sa práve objavilo reliktné ziarenie po big bangu. Hodnota tohto reliktného (zvyskového) ziarenia je 3 stupne Kelvina.

Hoci teóriu "big bang" podporujú este dalsie dva piliere (ktoré k tomu pristúpili), bol to objav reliktného ziarenia, ktory serióznym vedcom specatil ich názor na vznik vesmíru. Dnes o "big bangu" hovoria uz aj malé deti.

86 rocny Fred Hoyle zomrel v pondelok, 20. augusta 2001. Údajne neprijal myslienku Stvoritela a ani myslienku Big Bangu, ktory k Stvoritelovi tak jasne vedie. Co asi prezíval v poslednych rokoch zivota, ked videl, ze to, z coho sa on vysmieval sa stalo celosvetovo prijatou vedeckou teóriou a vyraz jeho úst, ktory mal byt vysmechom, proti jeho vôli sa stal perfektnym vyjadrením skutocnosti? Kolkokrát som si vsimol, ze s nepriatelmi Boha stací casto iba súhlasit, aby sme ich usvedcili.

Zaiste, Fred Hoyle sotva bol schopny prijat to, z coho sa tak od srdca a verejne vysmieval. Iní, ktorí s ním majú spolocné to, ze odmietajú Stvoritela, nemusia vsak prehltat trpkú pilulku svojho omylu ohladom big bangu. Samozrejme, ze nechcú prijat Stvoritela, ale argumenty v prospech big bangu sú prílis silné.

Co im tu ostáva robit?

Je tu jedna "záchrana". Je tu jedna "záchrana" ako neverit v Stvoritela. - ZASTAVIT VESMÍR!

Áno, vieme, ze vesmír sa rozpína úzasnou rychlostou. Niektoré galaxie majú rychlost az 144 tisíc kilometrov za sekundu. Takou rychlostou sa vzdialujú od centra, kde vesmír vybuchol.

Nuz vesmír sa momentálne rozpína.

Ale sú tu aj gravitacné sily. Vieme, ze hmota sa navzájom aj pritahuje. Cím viac hmoty je niekde, tym viac prítazlivej sily tam úcinkuje. Nuz tieto gravitacné sily by mohli zastavit rozpínanie vesmíru. Galaxie by sa zastavili, a kedze gravitacná sila vzdy úcinkuje, zacnú letiet opacnym smerom, k centru vybuchu. Ked gravitacné sily skoncentrujú vsetku hmotu vesmíru opät do malilinkého priestoru, nastane znovu vybuch a vesmír sa bude znovu rozlietat. A tak dokola. Toto by bola "záchrana" pre ateistov (materialistov), aby mohli povedat, ze vesmír sa takto správa od vecnosti do vecnosti. Tak by si urobili aspon trosku ilúziu, ze sa vyhnú zaciatku a teda Stvoritelovi.

Cítal som takyto názor asi pred tridsiatimi rokmi. Názov clánku bol "Pulzujúci vesmír?".

Teória nie je zlá, ale vtip je proste v tom, ze veda dokáze vypocítat hustotu vesmíru a velkost gravitacnej sily, ktorá vo vesmíre pôsobí a kolko gravitácie (hmoty) je potrebné na zastavenie vesmíru. A veda to aj urobila. Ako som povedal, uz asi pred tridsiatimi rokmi som cítal v casopise Expres o "pulzujúcom vesmíre?". Bolo to za tuhého ateizmu v nasom státe. V clánku sa prepocítavala hustota vesmíru na kubicky parsek (jeden parsek je vzdialenost, z ktorej vidíme vzdialenost medzi zemegulou a slnkom pod uhlom jednej sekundy). V clánku na pociatku, v strede a na konci sa zdôraznovalo, ze tieto vyskumy majú "dalekosiahle filozofické dôsledky". Samozrejme, nenapísali, aké dôsledky. Clánok, opakujem, napísany v tvrdom ateizme, bol prekvapujúci, lebo tvrdil, ze vo vesmíre je sto krát menej hmoty nez je potrebné na zastavenie rozpínania. Nejestvuje teda ziadny "pulzujúci vesmír", t.j. vybuch-kolaps do nekonecna.

Iróniou je, ze aj keby bolo dost hmoty na zastavenie vesmíru, i tak by to nebol dôkaz proti Stvoritelovi, lebo je evidentné, ze vesmír nemá prícinu sám v sebe. Materialistom vsak nie je dopriatá ani tá slabá útecha "pulzujúceho vesmíru".

Jezis Kristus hovorí, ze clovek ak nechce verit, neuverí aj keby niekto vstal z mrtvych. Ak clovek nechce verit, zaprie si aj nos medzi ocami. Pascal povedal, ze ak by pravda "1+1=2" kládla urcité morálne nároky na cloveka, mala by tolko neprialov, kolko ich dnes má katolícka viera.

Nuz co sú to tie "dalekosiahle filozofické dôsledky" z big bangu okolo ktorych sa chodí ako okolo horúcej kase?

Neveríte, ze sa okolo toho chodí ako okolo horúcej kase? Pozrite si nasledujúci citát:

Verte alebo nie, to kolko "matérie" je vo vesmíre urcuje nás osud. Nateraz vedci zistili, ze vesmír sa rozpína. Ale zastaví sa táto expanzia alebo bude pokracovat naveky? Odpoved na túto otázku závisí na tom, kolko matérie je vo vesmíre. Dve sily tu pôsobia proti sebe: odstredivá sila rozpínania a vnútorny tah gravitácie. Ak je vo vesmíre vela "hmoty", alebo viac kvantitívne, ak hustota vesmíru prekrocí "kritickú hustotu," potom prevládne prítazlivost a vesmír padne sám do seba. Na druhej strane, ak hustota vesmíru je mensia nez "kritická hustota," vsetko sa bude navzájom vzdialovat a vesmír sa bude vzdy rozsirovat.

 

Pytam sa: Naozaj to, kolko je matérie, urcuje nás osud?

Nepovedal by som. Ci sa vesmír bude rozsirovat navzdy, alebo ci padne opät na seba, to nic nemení na nasom osude. Najprv, nás sa to uz nebude tykat, lebo obidva procesy zaberú milióny a milióny rokov, a za druhé, ak by sme aj zili, v obidvoch prípadoch bude po nás, ci by sme zahynuli od entrópie alebo dalsieho big bangu.

Nuz ak tu nieco urcuje nás osud, tak je to uznanie alebo neuznanie Stvoritela.

Vesmír sa nevratne rozpína, co jasne hovorí o Stvoritelovi. Po desatrociach vedci sú pri tej istej konklúzii ako predtym: Vo vesmíre je asi stonásobne menej hmoty, ako je potrebné na zastavenie big bangu.

Ked si v mysli pustíme spätne film big bangu, prídeme k jednému bodu, kde sa uz hlbsie nedá íst. A to je jasny pociatok.

Táto skutocnost ako prízrak máta materialistov a tak zúfalo polujú vo vesmíre v nádeji, ze ulovia nejakú tú "zmiznutú", "stratenú", "antihmotovú", "zrkadlovú", "tmavú", "neviditelnú", "ciernodierovú", "chybajúcu" HMOTU.

Akokolvek, ak by niekto nasiel nejakú stopu po zmiznutej hmote, nech to ohlási na najblizsie oddelenie FBI, alebo Interpol.

o. Eirene

Linky súvisiace s témou

http://www.globalserve.net/~mbc24/Q%20001-050/008_klastorstudium.htm

http://www.iprimus.ca/~mbc24/CLANKY/0001_vianocna_med_astr.htm

Georges Lemaitre

http://www.iprimus.ca/~mbc24/CLANKY/0007_chrobak_bombarder.htm

http://www.iprimus.ca/~mbc24/CLANKY/0028_vyvoj_.htm

http://www.iprimus.ca/~mbc24/200-300-Q/209_mimozemske_cirkev_.htm

http://www.iprimus.ca/~mbc24/Q%20051-100/056_pohlady_na_dusu.htm

yu
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOME - Spät na »REDEMPTIO - VYKÚPENIE«