R
CLÁNKY
V

35

HOME

OTÁZKY 1 >>> xx

CLÁNKY

REDEMPTORISTI-CSSR

Z DIEL SV. ALFONZA

Ikona Matky Ustavicnej Pomoci

Môj prvy katechizmus

MODLITBY

Iné NASE linky

Iné LINKY pre Vás

Základné informácie o nasej stránke

E-MAIL

35

Je jeden Boh, ale su dve cesty

Moja reakcia na film "The Passion of the Christ"

Martin Rinik

"Ako sa vam pacil film The Passion?"‚ je casta otazka po navsteve kina. Co vobec moze byt pekne na umuceni a smrti? Je tu vsak otazka ovela vaznejsia a rovnako tvrda ako bola Kristova smrt: Na ktoru stranu sa postavis, si za Krista, alebo proti nemu? Ludia za Krista, alebo proti nemu sprevadzaju 2000 rocnu existenciu krestanstva a dnes su rovnako silno za, alebo proti, ako to bolo pri jeho umuceni. Film, kde su ludia vyrazne rozdeleni do tychto dvoch skupin, nam tu otazku kladia vazne.

Reakcie mnohych su proti filmu a proti Kristovi. Ich postoj nam jasne ukazuje, kde stoja. Mnohi to robia umyselne s cielom skodit, tak ako to predstavovali farizeji a velknazi vo filme. Mnohi Krista zradzaju ako Judas, potom su zufali a biedne skoncia. Mnohi vyhlasuju Krista za blazna, ukazuju svoju hlupost a primitivizmus, ako Herodes. Mnohi su ako Pilat, inteligenti, ktori nevidia na Kristovom uceni ziadnu chybu, napriek tomu ho vydaju zbicovat a ukrizovat. Pacili sa vam vojaci? Boli vyobrazeni vynikajuco, ako nevzdelanci a hlupaci, plniaci svoju ulohu katov s radostou a nadsenim. Pozeral som rozhovor s hercom "Jezisom", povedal, ze jeden herec-vojak plakal, ked videl sam seba.

Avsak su tu ludia, jednoznacne za Krista. Nemohli vela zmenit na skutocnosti, ale ich postoj je dolezitejsi ako realita ukrizovania. Bolo to tak s Mariou, Jezisovou matkou, Mariou Magdalenou, Veronikou, Janom, alebo aj s Petrom, krori sice zaprel, ale lutoval a vieme, ze nakoniec mu Jezis odovzdal svoj urad.

Film, krory som videl na zaciatku pôstu, ma pre mna velku hodnotu. Cirkev nas vyzyva rozmyslat o Kristovom utrpeni prave v tom case a myslim, ze po tom filme sa neda nerozmyslat o tom. Som vdacny Jezisovi za to, ze trpel a zomrel aj za mna. A som vdacny reziserovi Melovi Gibsonovi, hercovi Jimovi Caviezelovi a ostatnym za vynikajuce filmove spracovanie.

HOME - Spät na »REDEMPTIO - VYKÚPENIE«
Spät k ZOZNAMU CLÁNKOV