R
CLÁNKY
V

36

HOME

OTÁZKY 1 >>> xx

CLÁNKY

REDEMPTORISTI-CSSR

Z DIEL SV. ALFONZA

Ikona Matky Ustavicnej Pomoci

Môj prvy katechizmus

MODLITBY

Iné NASE linky

Iné LINKY pre Vás

Základné informácie o nasej stránke

E-MAIL

36

The Passion of the Christ

Reakcia na film

Jan Rinik

Film "The Passion of the Christ" velmi realisticky vyobrazuje historicku pravdu, udalosti ktore sa odohrali pre spasenie ludi. Podla mna Pan Boh netuzi po nijakej senzacii, ale dovolil natocit tento film, a zda sa ze bol jeho "hlavnym reziserom", aby ukazal ludom akou cenou boli vykupeni.

Vieme ze Kristus bol Zid a na smrt ho vydali prislusnici jeho vlastneho naroda. Vo Svatom pisme citame: Pilat odvetil: "Ci som ja Zid? Tvoj narod a velknazi ta vydali mne. Co si vykonal?" (Jan 18, 35) A na inom mieste: Pilat im znova povedal: "Co teda urobit s clovekom, ktoreho vy volate kralom zidovskym?" Oni vsak zase skrikli "Ukrizuj ho!" Avsak Pilat im povedal: "Coze zleho urobil?" Ale oni este vacsmi kricali: "Ukrizuj ho!" (Marek 15,12-14) Poukazanie na tuto historicku pravdu nie je antisemitizmom. Kristus zomrel za cele ludstvo a tak hoci je spravne pytat sa kto sposobil Kristovu smrt, dolezitejsia je otazka: preco nevinneho Krista tak hrozne mucili a takym krutym sposobom usmrtili? Preco ho vlastne zabili?

Existuju dve kralovstva: kralovstvo svetla a lasky a kralovstvo temna a hriechu ako to povedal Fr. Eugene O`Reilly v jednej zo svojich kazni. Kristus zomrel aby nas vyslobidil z otroctva hriechu. Vydali ho na smrt, mucili a zabili ho ti, ktori sa vedome postavili proti nemu. Vo filme je dobre vidiet aku spolocnost si clovek voli ak sa postavi na stranu tych ktori su proti Kristovi, ludi bez milosrdenstva, schopnych hroznej krutosti. Tak ako Kristus, tak aj tento film ti dava otazku: Su len dve moznosti; povedz, chces stat na strane Krista alebo na strane tych ktori su proti nemu?

Pilat vo filme hovori, ze si nepraje nijake neprijemnost, nijaku vzburu. Nepriamo povedane chce aby vsetko ostalo po starom, tak ako to bolo. Kristus sa vsak nenarodil ako jeden z mnohych ludi. On prisiel na svet aby vydal svedectvo o pravde. "...Ja som sa nato narodil a nato som prisiel na svet, aby som vydal svedectvo pravde. Kazdy, kto je z pravdy, pocuva moj hlas." (Jan 18, 37) "Co je pravda?" (Jan 18, 38) pyta sa Pilat, ktory mal svoju predstavu o pravde. Vo Svatom pisme vsak Jezis jasne hovori: "Ja som Cesta, Pravda i zivot. Nik neprichadza k Otcovi, ak len nie skrze mna," (Jan 14, 6)

A co ty clovek? Mas svoju pravdu? A ak ju mas, na com je zalozena a aku zaruku hodnovernosti ti dava tvoja pravda? Rozhodujes sa? Nech ti Pan Boh pomoze aby si sa spravne rozhodol. Od toho totiz bude zavisiet tvoj zivot tu na zemi aj vo vecnosti.

HOME - Spät na »REDEMPTIO - VYKÚPENIE«
Spät k ZOZNAMU CLÁNKOV