R
CLÁNKY
V

37

HOME

OTÁZKY 1 >>> xx

CLÁNKY

REDEMPTORISTI-CSSR

Z DIEL SV. ALFONZA

Ikona Matky Ustavicnej Pomoci

Môj prvy katechizmus

MODLITBY

Iné NASE linky

Iné LINKY pre Vás

Základné informácie o nasej stránke

E-MAIL

37

 

Slovensko - krajina s krizom

Reakcia na film Umucenie Krista

Martin Rinik

Slovensko, ako jedina krajina, ma na svojej statnej zastave nadherny dvojramenny kriz umiestneny na kopcoch. Napriek tomu, ze sme nemali svoju statnu totoznost mnoho rokov, nasi predkovia nikdy nestratili krestansku vieru, ktora ma u nas vyse tisic rocnu tradiciu. Povysenie kriza na zastavu hovori o tom, na co sa spoliehal nas narod. Je to Kristus so svojim krizom. Zijeme v krestanskej krajine a zmyslom celeho krestanstva je Kristova smrt na krizi, ktora nam otvara branu do vecnosti. Symbol kriza oddavna umiestnovali ludia nie len do kostolov, na kostolne veze, ale aj pri cestach, na cintorinoch a vo svojich domovov.

Je zaujimave, ze ked sa objavil najhodnovernejsi film o Kristovom umuceni, ktory daleko prekonava vsetky ostatne umelecke, maliarske, socharske ci filmove vyobrazenia, zrazu sa dvihaju hlasy proti, ktore sa skryvaju za ludskost, nenasilie a pod. Bol to Kristus - Boh, ktory si zvolil tu najhorsiu smrt a potupenie, a nie Mel Gibson, ktory to filmovo spracoval. Ziaden krestan sa nediva na film Umucenie Krista ako na pobavenie a nikto sa nekocha v preliatej krvi, ako je to casto pri mnohych filmoch. Sam som videl film na zaciatku postneho obdobia. Film sa premieta tu v Kanade 10 az 12 krat denne v mnohych kinach, najmenej dvakrat castejsie ako akykolvek iny film. Navstevnostou prekonal vsetky ocakavania, a to o niecom hovori. Videl som ludi a ich tvare v kine a nikto z nas neodchadzal ako z hororu. Film sa dotyka kazdeho divaka viac ako cokolvek ine. Kristus, tentokrat cez filmove platno, hovori cloveku do najhlbsieho vnutra. Pozeral som televiznu relaciu, rozhovor s hercom, kde ludia priamo telefonovali z celych USA a hovorilo sa o obrateni na katolicku vieru po zhliadnuti filmu. 30 % ludi ho videlo najmenej dvakrat, 70 % ho odporuca inym. Ludstvo tuzi po Kristovi, po zmysle jeho smrti a po vecnom zivote a tento film je vaznou otazkou, na ktoru stranu sa postavime.

Slovensko ma kriz na zastave. Dolezitejsie vsak je, ze ludia ho nosia aj vo svojich srdciach. A ze sa vynaraju hlasy proti, to hovori, ze mnohi nepochoili alebo nechcu pochopit zmysel Jezisovej smrti na krizi a co to pre nas znamena. Nech nam Pan Boh pomoze viac rozumiet tomu tajomstvu.

HOME - Spät na »REDEMPTIO - VYKÚPENIE«
Spät k ZOZNAMU CLÁNKOV