R
CLÁNKY
V

Suvisiace otázky: 140, 141, 144

Suvisiace clánky: 5, 9, 10, 15, 17, 18,

10
BÁJKA O KRYTÍ ZLATOM

Kazdy zrejme tisíckrát pocul, ze peniaze sú kryté zlatom. Chcem teda hovorit o tejto bájke.

Mozno ste prekvapení, ale vydrzte.

Najprv dávam otázku: Ak by to bola pravda, ze peniaze sú kryté zlatom, nájde sa aspon jeden clovek na svete, ktory by dokázal vysvetlit, co to znamená? Stretli ste uz niekoho, kto by to VÁM dôkladne vysvetlil?

Nie, peniaze vôbec nie sú kryté zlatom! Inác povedané, peniaze nie sú o nic viac kryté zlatom, ako sú kryté dverami mojej izby, na ktoré sa práve pozerám.

Aby sme to pochopili, musíme pochopit co sú peniaze.

Nuz, co sú peniaze? (Viem, ze pre niektorych sú bohom a preto vopred sa ospravedlnujem, ze meno ich boha vyslovujem len tak ako mi príde na jazyk.)

Nuz peniaze sú len púhe císlo.

Neveríte? Odstránte císlo z bankovky. Kto potom povie, ze sú to peniaze?

Niekto povie: Urobte to naopak, odstránte papier. Budú to potom peniaze?

Áno budú, lebo aj bez papiera peniaze môzu existovat, napríklad v pocítaci. Ked vám banka otvorí úcet, napríklad pôzicku, ona tie peniaze nevytlací na papier, císla sú iba v pocítaci (a sú to peniaze!).

Nuz peniaze sú iba císla.

Louis Even, francúzsky Kanadan vysvetluje podstatu penazí vo svojom dielku "Mytus penazí vyvráteny".

Ludská spolocnost je tam reprezentovaná piatimi stroskotancami na Ostrove Prozretelnosti. Títo piati muzi sa dostanú na ostrov, kde kedysi dávno ktosi zil, ale teraz je tam len polozdivocely dobytok, opustené polia a lesy. Chytia sa vsetci do práce. Kto pracuje, ten cosi vyrobí. Kazdy je v niecom odborník, jeden stavbár, druhy farmár, iny zeleziar. Behom roka sa ich zivotná úroven podstatne zlepsí. Nastáva vsak jeden problém. Vymenny obchod, tovar za tovar, sa s rastúcou vyrobou stáva komplikovanym. Jeden napríklad zrúbe strom v zime, ale druhy dopestuje zemiaky v jeseni. Inokedy niekto chce kúpit velkú vec, za ktorú by trebalo vela malych vecí. Peniaze by tento obchod podstatne zlahcili. Avsak nik z nich nie je odborníkom v peniazoch.

Zrazu prichádza na ostrov dalsí trosecník. Je to bankár menom Oliver. Vsetci sú natesení, ze majú odborníka na peniaze. Urobia dohodu s Oliverom. Oni mu postavia dom, dajú mu vsetko, co potrebuje, jedlo saty, atd, jeho jedinou úlohou bude starat sa o peniaze.

Oliver slávnostne vyhlási: „Podarilo sa mi zachránit súdok so zlatom. Ten stací na tlacenie mnohych penazí." Potom Oliver vytlací pre kazdého muza 200 jednodolároviek, spolu 1000 dolárov.

Muzi mu natesene dakujú za peniaze, ale Oliver hovorí: „Nie tak páni, peniaze sú predsa moje."

Toto je prvy trik bankára. Za svoju jednu hodinu práce (tolko asi potreboval na vytlacenie bankoviek) si privlastnil jednorocny pracovny vysledok piatich muzov. Ukradol pät rokov za jednu hodinu.

Oliver dalej hovorí: „Myslím, páni, ze 8 percentny úrok nebude nerozumny." Muzi ochotne súhlasia, ved vsade na svete to tak chodí. Nevsimli si, ze je to uz druhy trik.

Kedze peniaze ulahcili vymenu vyrobkov, produkcia nasich muzov sa v dalsom roku este zdvojnásobila. Ale na konci roka bolo treba bankárovi vrátit peniaze. Niektorí mohli vrátit peniaze aj s úrokami, väscine to vsak nijako nevychádzalo. Az jeden z nich si sadol a zacal pocítat: Oliver nám dal po 200 dolárov, to je spolu 1000 dolárov. Úroky sú 80 dolárov. Vrátit mu teda máme 1080 dolárov. Ked by sme vzali aj vsetky peniaze na ostrove, nikdy mu nebudeme schopní dat 1080 dolárov, lebo tych 80 dolárov nejestvuje a jediny, kto ich môze vyrobit je bankár Oliver. Ak aj niekto z nás by bol schopny vrátit mu peniaze s úrokmi, vsetci spolu to nikdy nedokázu, lebo je to matematicky nemozné. Ak mu ich nevrátime, zhabe nám nase domy.

Príbeh pokracuje dalej tak, ze Oliver "blahosklonne" neziada okamzite základnú pôzicku, ale iba úroky a poziciava im dalsie peniaze. Podstatou je vsak to, ze matematicky, hoci by sa aj potrhali, ako celok mu nikdy nebudú môct vrátit stále stúpajúce dlhy. Toto je presne financná situácia v dnesnom svete, ked zopár bankárov má v hrsti cely svet. Vsetky státy sú zadlzené az po usi.

Ale vrátme sa k nasej téme: cím sú kryté peniaze?

Predstavme si este raz nasich muzov ako pracujú jeden rok na ostrove. Za ten rok kazdy nieco vyrobí. Jeden vyrába stolicky. Jednu vyrobí povedzme za 10 hodín. Druhy vyrába stoly, jeden vyrobí za 50 hodín a dalsí vyrába koberce, jeden koberec vyrobí za 100 hodín. Napísme teraz na kazdú stolicku císlo 10, na kazdy stôl císlo 50 a na kazdy koberec císlo 100. Teraz, co sa stane, ked ten, co vyrába stolicky chce napríklad kúpit stôl? Ide za "stolárom" a povie mu: Dám ti pät stoliciek a ty mi daj jeden stôl. Nuz toto je cely princíp penazí, len s tym rozdielom, ze namiesto toho, aby sme nemuseli hybat vecami, polozíme císla na papier. Kedze kazdy z muzov odpracoval za rok 2000 hodín, kazdému dáme 2000 dolárov (císel). Ked potom príde "stolár" k tomu, co vyrába stolicky, a chce iba jednu stolicku, dá mu 10 dolárov. Ak by tie peniaze nemal, mal by problém vymenit 50 hodín práce za 10 hodín. Peniaze to vsak umoznujú.

Vieme uz teraz, cím sú kryté peniaze? Sú kryté vyrobenym tovarom, teda naozaj aj tymi dverami, na ktoré sa práve pozerám. Zlato nemá ziadne privilegované postavenie medzi vsetkymi ostatnymi vecami.

Ján Slanicky  

HOME - Spät na »REDEMPTIO - VYKÚPENIE«
Spät k ZOZNAMU CLÁNKOV